1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Εμπορία Ανθρώπων στον 21ο αιώνα!


Από τη Νάντια Γιαννέλου, εθελόντρια της Α21.

Ποτέ δεν πιστεύουμε πως το κακό συμβαίνει, μέχρι να μας χτυπήσει την πόρτα ή μέχρι να εκτεθούμε οπτικά έστω σ’ αυτό. Στα 23 μου χρόνια είχα ακούσει μια-δυο φορές ότι υπάρχει το λεγόμενο sex trafficking, όπου οι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι του σεξ ενάντια στη θέλησή τους. Θυμάμαι το προσπερνούσα φευγαλέα, γιατί δε χωρούσε στο μικρό μυαλό μου πώς γίνεται ένας άνθρωπος να μην αντιδρά όταν είναι υποδουλωμένος, ειδικά όταν μιλάμε για τον 21ο αιώνα που υποτίθεται πως είμαστε εξελιγμένοι και μοντέρνοι, και δε νοείται να υπάρχουν σκλάβοι. Έτυχε αρκετά πρόσφατα να διαβάσω κάποια συνέντευξη μιας Μαρίνας η οποία ζούσε στη Λαμία κι έλεγε πως ήταν θύμα εμπορίας ανθρώπων. Αρχικά σοκαρίστηκα, δεν μπορούσα να πιστέψω πως υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούνται και εκμεταλλεύονται χειρότερα κι από αντικείμενα, και στη συνέχεια αποφάσισα να το ψάξω εκτενέστερα. Εδώ να σημειώσω πως η μεγαλύτερη αφορμή στο να ξεκινήσω να κινητοποιούμαι περί του θέματος, ήταν το επεισόδιο της «10ης Εντολής», το οποίο στην πρεμιέρα του για το 2015, ξεκίνησε με ένα σκληρό, μα απόλυτα αληθινό επεισόδιο αφιερωμένο στο sex trafficking. Το επεισόδιο δίνει μια καλή γεύση του τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τους τοίχους πολλών στούντιο, νυχτερινών μαγαζιών, ακόμη και φαινομενικά αθώων φούρνων.

Υπάρχουν λοιπόν 27 εκατομμύρια άνθρωποι που στον 21ο αιώνα είναι θύματα της σύγχρονης εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας παρά τη θέλησή τους, στην κερδοφόρα «μπίζνα» που ονομάζεται εμπορία ανθρώπων. Το εμπόριο λευκής σαρκός είναι ένα οργανωμένο έγκλημα που εκμηδενίζει την υγεία, την ασφάλεια, την ελευθερία και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς είναι πλέον το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι η πρωταρχική είσοδος για τα διακινούμενα θύματα εμπορίας ώστε να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «φιλοξενεί» το 90% όλων των παράνομων μεταναστεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για όλα τα παραπάνω πληροφορήθηκα μέσω μιας απλής αναζήτησης στο διαδίκτυο που με οδήγησε στην Α21.

Η Α21 είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει στόχο την κατάργηση της αδικίας στον 21ο αιώνα (Abolishing In justice in the 21st century). Η καμπάνια δραστηριοποιείται σε Αμερική και Αυστραλία, καθώς επίσης στην Αγγλία, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία αλλά και την Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Α21 στοχεύει στην πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και τη νομική δίωξη των διακινητών σε συνεργασία με την αστυνομία και άλλους φορείς. Μέσω ομιλιών και παρουσιάσεων σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κι ορφανοτροφεία οι εθελοντές της Α21 ενημερώνουν για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, τόσο για το πώς λειτουργεί, όσο και για την καταπολέμησή του. Κάθε φορά που σώζεται κάποια κοπέλα φιλοξενείται στους ξενώνες της Α21 με σκοπό τη σωματική και κυρίως ψυχική ανάρρωση και μετέπειτα την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία ως ισάξια πια μέλη. Το έργο της Α21 λειτουργεί και θα λειτουργεί όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται. Ευτυχώς είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται, αποζητούν κι αγωνίζονται για να έχουμε όλοι τα δεδομένα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Υπάρχει επίσης το νούμερο 1109, η ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και καταγγελίας κάποιου περιστατικού· κι εδώ είναι που θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων μας.


Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα απόλυτα υπαρκτό και καθημερινό φαινόμενο που πολλές φορές συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Αδιαφορούμε, φοβόμαστε, το θεωρούμε φυσιολογικό; Ποιά είναι η δικαιολογία πίσω απ’ την οποία κρυβόμαστε για να μην κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε να εκλείψει τόσος πόνος και αδικία; Όχι, δεν εκδίδονται όλες οι κοπέλες που βλέπουμε σε δρόμους και οίκους ανοχής με τη θέλησή τους. Όχι, δεν ξέρουν τι τις περιμένει όταν έρχονται στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι, δε ζητάνε να γίνουν διευθυντικά στελέχη· ζητάνε όμως να κάνουν μια αξιοπρεπή και τίμια δουλειά. Αντ’ αυτού τις αρπάζουν διαβατήρια, ταυτότητες, τις απειλούν πως θα σκοτώσουν τις ίδιες και τις οικογένειες τους και βάζουν μπροστά το σχέδιο που σταδιακά σπάει κάθε ίχνος αυτοσεβασμού που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Όταν λοιπόν τις πείσουν πως δεν αξίζουν για τίποτε άλλο πέρα απ’ το να βιάζονται σωματικά και ψυχικά για το υπόλοιπο της ζωής τους, απλώς δεν αντιδρούν. Ακριβώς αυτή είναι και η πρόκληση της εύρεσης αλλά και της διάσωσης των θυμάτων. Το γεγονός ότι φοβούνται τις συνέπειες της ομολογίας τους ή το ότι δε νιώθουν καν πως είναι θύματα μετά από κάποιο καιρό κάνει δυσκολότερη τη διάσωσή τους. Τα θύματα συχνά καταφεύγουν στην αυτοκτονία ως τη μόνη λύτρωση.

Μην αδιαφορείς άλλο και μην κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου. Τώρα ξέρεις, και μπορείς να μάθεις περισσότερα στηρίζοντας το έργο της Α21. Δεν είναι μακριά όλα αυτά που αναφέρω. Θα μπορούσες να βρίσκεσαι στη θέση κάθε κακοποιημένου ατόμου. Θα μπορούσα να είμαι εγώ, η κόρη σου, η αδερφή σου, η ανιψιά σου, η ξαδέρφη σου, η φίλη σου. Είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε ευνοϊκά περιβάλλοντα όπου η ελευθερία μας είναι δεδομένη κι αυτονόητη. Έχεις νιώσει ποτέ να σε ξυπνάνε βάναυσα και άγρια ενώ κοιμάσαι σ’ ένα βρώμικο και σκοτεινό δωμάτιο; Ξέρεις πώς είναι να σε τραβολογάνε σα να είσαι χαλασμένο playmobil και να σε κινούνε κατά το δοκούν; Σου υποσχέθηκαν ποτέ καλύτερη ζωή και τελικά βρέθηκες να ζεις κάθε μέρα μες τη δική σου κόλαση; Μία κόλαση απ’ την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις γιατί πολύ απλά σε κάνανε να πιστεύεις πως γι’ αυτό γεννήθηκες, αυτός είναι ο σκοπός σου; Η ύπαρξη αυτών των γυναικών είναι συνυφασμένη με τη βία. Κάθε κοπέλα αναγκάζεται να «εξυπηρετεί» έως και 44 πελάτες την ημέρα, απ’ τους οποίους όλα τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στους διακινητές. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δε γνωρίζουν καν πως οι κοπέλες είναι θύματα sex trafficking κι όταν το μάθουν κάποιοι τις βοηθάνε να ελευθερωθούν, ενώ άλλοι αδιαφορούν. Υπάρχουν κι αυτοί που δουλεύουν για τους ίδιους τους διακινητές. Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία αντρών που γνωρίζει πως όπως και να’ χει οι αληθινοί άντρες δεν αγοράζουν γυναίκες· ειδικά όταν ξέρουν πως οι πιθανότητες είναι να τους παραπέμψουν σε θύματα sex trafficking. Δεν ξέρω τι αρρωστημένα μυαλά μπορούν να βρίσκουν ικανοποίηση με αλυσοδεμένες και φιμωμένες γυναίκες, κλαμένες και εμφανώς κακοποιημένες ψυχές. Παρότι πολλές φορές προσπαθούν να καλύψουν αυτή την εικόνα, πάντα θα υπάρχουν σημάδια που θα μαρτυράνε την κακοποίηση. Αυτό που ξέρω είναι πως αν θέλω να ξεχωρίσω απ’ αυτούς και να λέγομαι άνθρωπος, οφείλω να κινητοποιηθώ.


Έχω την τιμή και τη χαρά να ανήκω πια στους εθελοντές της Α21. Έχω γνωρίσει σπουδαίους, γενναιόδωρους, φιλικούς και απλούς ανθρώπους που απ’ τη συμπεριφορά τους και το σπουδαίο τους λειτούργημα με κάνανε να νιώθω περήφανη που ανήκω στην ομάδα τους. Μαθαίνω καθημερινά τρόπους με τους οποίους μπορώ να είμαι χρήσιμη και να βοηθάω τους συνανθρώπους μου που με χρειάζονται για να εισακουστούν και τελικά να σωθούν από ένα μαρτύριο που δεν επέλεξαν κι όμως υπομένουν. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε περισσότερο την Αθήνα και να φτιάξουμε και εδώ μια ισχυρή ομάδα όπως αυτή της Θεσσαλονίκης. Στις 17 Οκτωβρίου 2015 εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Ελλάδα, θα συμμετέχουν στο «WalkForFreedom». Το «WalkForFreedom» είναι μια πορεία που στόχο έχει την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Μην κλείνεις τα μάτια. Μη γυρίζεις το κεφάλι. Ευαισθητοποιήσου, ενημερώσου, πράξε, σώσε. Εάν πιστεύεις πως η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και πως οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα προς πώληση, τότε κάνε κάτι.Όλοι μαζί μπορούμε. Για την ελευθερία.


Κάλεσε για να ενημερωθείς και να καταγγείλεις ύποπτα περιστατικά: 1109

Η επίσημη ιστοσελίδα της Α21: http://a21.gr

Η ιστοσελίδα της Α21 στο Facebook: https://facebook.com/TheA21CampaignGreece

Αναδημοσίευση από: ideesmag.gr





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!