1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Η ιστορία της Βίβιαν


Σε όλο τον κόσμο, άνδρες, γυναίκες, και παιδιά γίνονται κάθε 30 δευτερόλεπτα, αντικείμενα σεξουαλικής ή εργασιακής δουλείας παρά την θέλησή τους, καθιστώντας το φαινόμενο, στο δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση “οργανωμένο έγκλημα”. Η Α21 Campaign είναι μία από τις πιο δραστικές οργανώσεις της Ελλάδας ενάντια στην αδικία που προκαλείται από την ανθρώπινη δουλεία.

Η Ελλάδα, εκτός από πολλούς χαρακτηρισμούς που της έχουν αποδοθεί κατά καιρούς, θεωρείται παράλληλα, “το κέντρο εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται εδώ. Η αδικία που υπάρχει στον 21ο αιώνα αγγίζει όλο τον κόσμο. Πάνω στην κατάργηση αυτού του φαινομένου που προκύπτει ως επακόλουθο της ανθρώπινης εμπορίας, δουλεύει η Α21 Campaign, φιλοξενώντας από το 2008, διασωθέντα θύματα στον ξενώνα της. Η δράση της επεκτείνεται σε εννιά χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Αυστραλία, την Αμερική, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Νότιο Αφρική και την Ταϊλάνδη.

Γιατί όμως, η χώρα μας θεωρείται “το κέντρο εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”; Ως χώρα μετάβασης, η Ελλάδα είναι η κύρια είσοδος για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα διακινούμενα θύματα εμπορίας και χώρος φιλοξενίας του 90% όλων των παράνομων μεταναστεύσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με αναφορά του “Trafficking in Persons Report”, τα θύματα προέρχονται κατά βάση, από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Νιγηρία. Από τις 20000 γυναίκες που μεταβαίνουν στην Ελλάδα, οι 1000 είναι 13- 15 ετών και εντάσσονται, χωρίς καν να το καταλάβουν, στην ελληνική σεξουαλική βιομηχανία.

Η εμπορία των ανθρώπων εδώ, είναι ένα καλυμμένο έγκλημα, με την πλειοψηφία των κατοίκων να αγνοεί τις παραβάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην ίδια τους την πόλη. Πολλά παιδιά συχνά πωλούνται από την ίδια τους την οικογένεια κάτω από ανεκδιήγητες διαδικασίες. Το κυνήγι “φρέσκων” προϊόντων από την πλευρά των πελατών δημιουργεί την ανάγκη για μικρότερης ηλικίας θύματα. Έτσι, ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων εμπορίας είναι 12 χρονών. Οι εξαναγκαστικές εκτρώσεις, η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η ηπατίτιδα Β και Γ και το AIDS είναι ασθένειες που απειλούν τη ζωή των περισσότερων θυμάτων.

Η ιστορία της Βίβιαν

Σε μία από τις επισκέψεις των κοινωνικών λειτουργών της A21 στα κέντρα κράτησης των θυμάτων εμπορίας, η 22χρονη Βίβιαν από τη Βουλγαρία αφηγείται την δική της προσωπική ιστορία. Χάνοντας νωρίς τη μαμά της, η κηδεμονία της περνάει στα χέρια της καλύτερης φίλης της μητέρας της. Το πρόσωπο που υποθετικά, την προστάτευε, την μυεί στον χώρο της πορνείας, με αποτέλεσμα η Βίβιαν να κάνει έκτρωση στα 13 της. Τη δεύτερη φορά που έμεινε έγκυος, αποφάσισε να κρατήσει το μωρό, αλλά η “προστάτιδα” της αποφάσισε να το πουλήσει. Επόμενος στόχος της γυναίκας που θεωρητικά την μεγάλωνε, ήταν να πουλήσει κι εκείνη σε έναν “έμπορο” στην Τουρκία.

Η Βίβιαν ξεκινάει ένα νέο αλλά παραπλήσιο κεφάλαιο ζωής, δουλεύοντας σε οίκο ανοχής. Ωστόσο, η μοίρα έφερε στον δρόμο της έναν πελάτη, ο οποίος ακούγοντας την ιστορία της, θέλησε να την βοηθήσει να αποδράσει, περνώντας τα σύνορα στην Ελλάδα. Όντας μάρτυρας στον θάνατο της αδερφής της μετά από βιασμό, ελπίζει να ξεπεράσει κάποτε το δύσκολο παρελθόν.

Μοιράζεται όνειρα με τους ανθρώπους της A21, συγκρατημένα δηλώνει πως θέλει να παντρευτεί και να ασχοληθεί με την κομμωτική. Εκείνο που μένει για να αποκαλέσει τον εαυτό της ξανά “ελεύθερο”, είναι να αναγνωριστεί νόμιμο θύμα εμπορίας στην Ελλάδα. Η ίδια δηλώνει πως θα νιώθει αιώνια ευγνωμοσύνη απέναντι στην βοήθεια της οργάνωσης που μάχεται κατά της ανθρώπινης εμπορίας.

Η ανθρώπινη εκμετάλλευση σε όλο τον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας, καθιστώντας την ανθρώπινη εμπορία στο δεύτερο “οργανωμένο έγκλημα” σε διεθνή κλίμακα, που αποφέρει περίπου 25, 7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, τη στιγμή που η σεξουαλική εμπορία ανθρώπων αποφέρει 22, 6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα θύματα “υπηρετούν” από 40 έως 110 πελάτες την ημέρα, ενώ ο υποσιτισμός, η έλλειψη ύπνου, καθώς και η συναισθηματική ή φυσική κακοποίηση αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων.

Πάνω από 25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας, διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Από τα θύματα, μόνο το 1-2% διασώζονται και μόνο ένας στους 100000 Ευρωπαίους, που διαπράττουν διακίνηση ανθρώπων, καταδικάζεται. Χιλιάδες γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη βρίσκουν τον εαυτό τους παγιδευμένο στη βιομηχανία της ανθρώπινης εκμετάλλευσης που κρύβεται στην Δυτική Ευρώπη, παρόλο που ο αρχικός στόχος ήταν να βρουν μια καλύτερη ζωή έστω και λαθραία. Εντύπωση προκαλεί πως ομάδες που εμπλέκονταν σε παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ή όπλων, θεωρούν ότι το εμπόριο των ανθρώπων είναι πιο προσοδοφόρο.

Εκτός από την σωματική εμπορία, η εμπορία των ανθρώπων μπορεί να έχει πολλές όψεις. Μπορεί να κρύβεται στην καθημερινότητα μας, πίσω από τα παπούτσια που αγοράζουμε, τα παιχνίδια που παίζουμε. Καθετί που απολαμβάνουμε, μπορεί να έχει κατασκευαστεί από σύγχρονους σκλάβους. Πολλά προϊόντα στηρίζονται και προωθούν τον σκοπό της κατάργησης του “trafficking”. Στο www.slaveryfootprint.org υπάρχει ένα τεστ, που αν το κάνουμε, μπορούμε να δούμε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για εμάς.

Τα γραφεία δράσεων της Α21 Campaign, εστιάζουν στην προστασία των θυμάτων και την ποινική δίωξη των κυκλωμάτων διακίνησης, ενώ παράλληλα κάνουν παρουσιάσεις σε σχολεία, ορφανοτροφεία και πανεπιστήμια με στόχο την μείωση της προσφοράς των θυμάτων στις χώρες προέλευσης και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στις χώρες προορισμού. Η οργάνωση συνεργάζεται με φορείς, όπως η αστυνομία, οι πρεσβείες αλλοδαπών, η φύλαξη συνόρων και άλλες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εξασφαλίζοντας μια δυνατή στάση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια ύποπτη συμπεριφορά ή θέλετε να αναφέρετε κάποια ύποπτη δράση εμπορίας ανθρώπων, μπορείτε να καλέσετε στο 1109.

Αναδημοσίευση από pathfinder.gr





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το άρθρο στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!