1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Α21 : Στη μάχη ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

Το εμπόριο ανθρώπων έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Μιλήσαμε με μια εθελόντρια της ΜΚΟ «Α21» για τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης και τις βασικές επιδιώξεις της.

του Θωμά Παπά

Το εμπόριο ανθρώπων έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Ένα ανησυχητικό φαινόμενο με αυξανόμενες τάσεις που καθημερινά μετατρέπει εκατοντάδες ανθρώπους σε θύματα της σύγχρονης δουλείας. Ο αριθμός των ''δούλων'' σήμερα είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί για το εμπόριο λευκής σαρκός για διάφορους λόγους, όπως η γεωγραφική της θέση που κάνει πιο εύκολη τη διέλευσή τους. Ακόμη στην απάνθρωπη αυτή δραστηριότητα συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό για πληθώρα μεταναστών οι οποίοι τελικά πέφτουν θύματα των εμπόρων.

Στη χώρα μας λοιπόν, με έδρα την Θεσσαλονίκη πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε μια Μ.Κ.Ο. που μάχεται για την εξάλειψη κάθε αδικίας και προστατεύει τα θύματα. Το όνομα της είναι Α21 και πρωτεργάτης στην Ελλάδα ο δανός Philip Hylgaard μαζί με τους Nick και Christine Caine οι οποίοι ίδρυσαν αυτή την οργάνωση στην Αυστραλία. Η φιλοσοφία της περιέχεται στην φράση πως όλοι μαζί μπορούμε. Κλειδί για τη δράση της αποτελούν τα 4 ψηφία 1109. Αυτό είναι το νούμερο της γραμμής επικοινωνίας, κάτι που δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν.

Ήρθαμε σε επαφή με την Βασιλική Χατζηελευθερίου ένα αρκετά δραστήριο μέλος στο κομμάτι του εθελοντισμού της οργάνωσης η οποία μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της Α21 και τις βασικές επιδιώξεις της.

«Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην περίθαλψη»

Αρχικά όπως μας είπε η ίδια '' υπάρχει συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές. Τα μέλη της Α21 παιρνούν από ειδική εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Προσπαθούν ν' αντιλαμβάνονται υποψήφιες περιπτώσεις απαγωγής θυμάτων και στη συνέχεια να σχεδιάζουν μαζί με την Αστυνομία τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η προσέγγιση τους και έπειτα η σύλληψη των υπευθύνων''. Όπως δηλώνει '' ο ρόλος της Α21 είναι τόσο καθοριστικός που μαζί με την Αστυνομία βρίσκετε πάντοτε τουλάχιστον ένα μέλος της''.

Η Βασιλική συμμετέχει ως εθελόντρια. '' Για να συμμετάσχεις ως εθελοντής πρέπει να συνοδεύεσαι από τις απαραίτητες συστάσεις καθώς και να έχεις πείρα στον τομέα αυτό. Εμείς βοηθούμε κυρίως στην περίθαλψη των θυμάτων και στην ενημέρωση των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος την δράση μας προκειμένου να μπορέσει να μας βοηθήσει σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη του κάποιο περιστατικό''. Συνεχίζει λέγοντας '' ωστόσο δεν περιοριζόμαστε μόνο στην περίθαλψη''. Η δράση των εθελοντών σε συνεργασία με τα μέλη έχει οδηγήσει το πρότζεκτ σε υψηλό επίπεδο.

''Ασχολούμαστε σε βάθος με την επιμόρφωση των θυμάτων. Σε περίπτωση που κατάγονται από άλλη χώρα τους γίνονται μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι απαραίτητο στο επόμενο στάδιο που αφορά την επανένταξή τους στην κοινωνία. Τους εξασφαλίζεται έτσι εργασιακή απασχόληση και σταδιακά γίνονται ανεξάρτητοι.''

Η φροντίδα των θυμάτων γίνεται σε μυστικούς χώρους που γνωρίζουν ελάχιστοι προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η νέα κατοικία των θυμάτων δεν θα διαρρεύσει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους εκθέσει ξανά σε κίνδυνο και να θέσει υπό αμφισβήτηση την μυστικότητα της οργάνωσης.

Όπως μας εξηγεί η Βασιλική ''οι γιατροί έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν και το πράττουν με διάφορους. '' Καταρχήν υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα υποστήριξης γύρω από τα θύματα. Τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς οι εμπειρίες που έχουν βιώσει είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγραφθούν από την μνήμη τους. Ακόμη οφείλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν ασφάλεια και να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι πλέον κυνηγημένοι. Ο έτερος τρόπος με τον οποίο βοηθούν οι γιατροί προκύπτει από την τακτική και αναλυτική ενημέρωση που κάνουν τα μέλη και οι εθελοντές. Συμβαίνει πολύ συχνά, όταν πρόκειται κυρίως για εκδιδόμενες κοπέλες, οι ''ιδιοκτήτες'' τους να τις πηγαίνουν σε ιατρείο εάν αρρωστήσουν ή εάν κάποιο απρόοπτο περιστατικό το επιβάλλει. Στα ιατρεία λοιπόν υπάρχουν αφίσες της οργάνωσης που με διακριτικό τρόπο πάντα τις προτρέπουν να μιλήσουν στον γιατρό ο οποίος στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τις αρχές''. Βλέπουμε λοιπόν πως μέσω της ενημέρωσης μπορούν να σωθούν πολλές αθώες ψυχές από αυτό το μαρτύριο.

Η δράση της οργάνωσης στην Ειδομένη

Οι δραστηριότητες της οργάνωσης συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς καθώς λόγω του κύματος των προσφύγων που έχει φτάσει στην χώρα μας τα περιστατικά πληθαίνουν συνεχώς. Οι εθελοντές έχουν μεταφερθεί σε όλα τα σημεία που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες με τον πυρήνα ωστόσο όπως είναι λογικό να βρίσκεται στην Ειδομένη. Εκεί προφανώς οι προσπάθειες εξαπάτησης των προσφύγων είναι πολύ περισσότερες καθώς ο αριθμός τους πλέον υπερβαίνει τις 14.000. Επίσης βρίσκονται δίπλα στα σύνορα κάτι που διευκολύνει τους εμπόρους να τους πείσουν πως μπορούν να τους περάσουν. Πρόσφατα μάλιστα διασώθηκαν 12 πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνταν αιχμάλωτοι σε υπόγειο αφού πρώτα είχαν απηχθεί με την υπόσχεση πως θα τους βοηθήσουν να περάσουν τα σύνορα. Ακόμη πέρα από την προστασία των προσφύγων οι εθελοντές παίρνουν κι άλλες πρωτοβουλίες. Ασχολούνται με την ψυχαγωγία των παιδιών προσπαθώντας να κάνουν πιο ανέμελη και ανθρώπινη την καθημερινότητά τους. Επιπλέον βοηθούν στην μεταφορά και στην διανομή ξυλείας, φαγητού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Αποδεικνύεται λοιπόν πως η Α21 είναι μία αρκετά καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων που έχουν όρεξη να βοηθήσουν στην εξάλειψη κάθε είδους αδικίας. Ειδικεύεται στην καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων όπου και έχει πολύ σημαντικό έργο να επιδείξει ωστόσο αποτελεί μία βαθιά ανθρωπιστική οργάνωση. Είναι στο χέρι όλων μας να σταθούμε έμπρακτα δίπλα της ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας. Συνεισφέρουμε έτσι στην ''μάχη'' που δίνουνε τα μέλη της οργάνωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλοι άνθρωποι που θα πέσουν θύματα από αυτό το αδίστακτο κύκλωμα.

Αναδημοσίευση από newsfish.gr





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!