1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Με 2.500 ευρώ, μπορείς να αγοράσεις μια… γυναίκα

"Ο τζίρος από τη διακίνηση λευκής σαρκός στην Ελλάδα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ετησίως"


Όταν ήρθε στη χώρα μας από την Αλβανία ήταν μόλις 16 ετών. Ο πατέρας της, την σταμάτησε από το σχολείο και την πούλησε αντί 2.500 ευρώ στον «Νόντα», ο οποίος της υποσχέθηκε δουλειά, σπίτι και καλό μισθό. Μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα ήταν ήδη «βιασμένη και υπάκουη». Σήμερα η Ρόζα είναι 26χρονών, δουλεύει έξι ημέρες την εβδομάδα, έχει τουλάχιστον 10 πελάτες κάθε μέρα και είναι εθισμένη στα ναρκωτικά.

Η περίπτωση της δεν είναι μοναδική, αλλά μία από τις 80.000. Τόσες είναι οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια που πωλούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και εκδίδονται στην πορνεία αφού πρώτα έχουν «βιαστεί» σωματικά και ψυχικά.

Η χώρα μας αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό κόμβο διαμετακόμισης γυναικών και ανηλίκων από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια προς την Δυτική Ευρώπη, αλλά και χώρα τελικού προορισμού σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Τα εκατοντάδες «σπίτια» που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια και οι δεκάδες γυναίκες που κυκλοφορούν στα στενά της Αθήνας (πλατεία Θεάτρου, Σόλωνος, Μεταξουργείο, Κεραμικός, Λεωφόρο Συγγρού) «μαρτυρούν» τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει προσλάβει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο.

Πως λειτουργούν τα κυκλώματα

Στη βουλγαρική πόλη Σαντάνσκι, που βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα, βρίσκεται το βαλκανικό κέντρο σωματεμπορίας, όπου γυναίκες και παιδιά αγοράζονται, πωλούνται και προωθούνται κυρίως στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία. Τα κορίτσια προέρχονται είτε από διαλυμένες οικογένειες είτε από ορφανοτροφεία που τα δίνουν έναντι αμοιβής για υιοθεσία σε «καθηγητές χορού ή θεάτρου».

Η φτώχεια δεν τους επιτρέπει να έχουν ισχυρά αποθέματα αντίστασης, ενώ η άγνοια της γλώσσας, η απομόνωση, η παρακράτηση των χρημάτων, των διαβατηρίων και η ψυχολογική-σωματική βία τις καθιστά ευάλωτες, φυλακισμένες και σκλάβες. Για να λυγίσουν τις όποιες αντιστάσεις τους τις εθίζουν στα ναρκωτικά και το αλκοόλ με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο τέλος υπό τον άμεσο έλεγχο τους.

«Για μήνες με είχε κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, χωρίς φαγητό. Με κακοποιούσε καθημερινά. Ήθελε να καταλάβω ότι πλέον η επιβίωση μου εξαρτάτε από αυτόν. Μετά από λίγο καιρό μου έδωσε και την πρώτη δόση. Πλέον, δεν είχα άλλη επιλογή, έκανα ότι μου ζητούσε», εξομολογείται η Ρόζα.

Τα κυκλώματα λειτουργούν σε συνεννόηση με ελληνικά κέντρα, στα οποία πολύ συχνά παίρνουν μέρος και δημόσιοι λειτουργοί που συμμετέχουν ή συγκαλύπτουν με τον έναν ή άλλον τρόπο.

Το «νταραβέρι» ξεκινά από την Αθήνα. Διάφορα καλλιτεχνικά γραφεία, πίσω από τα οποία κρύβονται γνωστά άτομα είναι εκείνα που οργανώνουν τα «ταξίδια» για νεαρής ηλικίας καλλονές. Σε αυτά τα καλλιτεχνικά γραφεία θα απευθυνθεί ο επιχειρηματίας που έχει στην επιχείρησή του αλλοδαπές. Στη συνέχεια και αφού έχει δοθεί η «παραγγελία»,οι «εργαζόμενοι» των καλλιτεχνικών γραφείων ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπου συναντούν τους συναδέλφους τους. Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ανατολική Ευρώπη είναι οι κύριες χώρες από όπου οι μεσολαβητές «προμηθεύονται» τις γυναίκες. Εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη θέση τους, τη δεινή τους οικονομική κατάσταση, τις όποιες τους για ένα καλύτερο μέλλον τις πείθουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Πριν μεταβούν στη χώρα όπου θα ξεκινήσουν την νέα τους «καριέρα», περνάνε από «κάστινγκ», ελέγχονται και βγαίνουν στην αγορά. Σε οίκους ανοχής, στο δρόμο, σε μπαρ, σε ξενοδοχεία, σε ινστιτούτα μασάζ. Το ποσό που πωλείται κάθε κοπέλα εξαρτάται από τη δουλειά που θα κάνει. Πεζοδρόμιο, κονσομασιόν, με προφύλαξη ή χωρίς.

Το κάθε ραντεβού κοστίζει από 80 έως 120 ευρώ, από τα οποία ο διαμεσολαβητής κρατάει τα 30, ο οδηγός που μεταφέρει τις κοπέλες τα 20 ενώ τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στο γραφείο. Η καλά οργανωμένη «βιομηχανία» του εμπορίου λευκής σαρκός, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετέχουν ενεργά περίπου 210.000 άτομα, αποφέρει τεράστια κέρδη, σε συνδυασμό πάντα με το χαμηλό κόστος της «επένδυσης» και την ατιμωρησία. Ο τζίρος, σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο ενώ παγκοσμίως τα κέρδη από την διακίνηση και εμπορία γυναικών υπολογίζονται στα 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η σιωπή και ανοχή της κοινωνίας

Στον καθημερινό αυτό εφιάλτη των εξαναγκαστικά εκδιδομένων γυναικών συμμετέχει είτε παθητικά είτε ενεργητικά όλη η κοινωνία. Δημόσιοι υπάλληλοι που χρηματίζονται από τους μαστροπούς για την έκδοση αδειών παραμονής, γιατροί που κάνουν εκτρώσεις, εφημερίδες που δημοσιεύουν ροζ αγγελίες, αστυνομικοί που «κάνουν τα στραβά μάτια», ιδιοκτήτες που νοικιάζουν διαμερίσματα για «μασάζ». Όλοι γνωρίζουν, κανένας όμως δεν μιλάει και κυρίως κανένας δεν καταγγέλλει.

Αναδημοσίευση από presstime.eu





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί" -εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το άρθρο στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!