1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Η ιστορία της Σόνιας: «Κάθε φορά που δεν ικανοποιούσα κάποιον πελάτη ή αντιστεκόμουν σε κάτι ακολουθούσε ξύλο»


«Με λένε Σόνια και είμαι από τη Λιθουανία. Είμαι 21 χρόνων και έχω μια κόρη 4 μηνών. Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής μας κατάστασης έμενα με τους γονείς μου. Ένας θείος μου μας είπε πως έχει έναν γνωστό στην Ελλάδα που θα μπορούσε να μου βρει δουλειά, καθώς είχαν ανάγκη από άτομα που μιλούν ρωσικά για να δουλέψουν σε ταβέρνες και ξενοδοχεία». Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία της νεαρής Σόνιας, ενός ακόμη κοριτσιού-θύματος τράφικινγκ στη χώρα μας.

Σχεδόν αμέσως μόλις έφθασε στην Ελλάδα, με σωματική κακοποίηση και εκβιασμό για την ασφάλεια της οικογένειάς της στη Λιθουανία, εκείνοι που την παρέλαβαν την υποχρέωσαν να εκδίδεται. «Ξεκίνησα να δουλεύω. Κάθε λίγους μήνες με μετέφεραν σε άλλη πόλη και σε νησιά και έτσι δεν προλάβαινα να καταλάβω που ακριβώς βρισκόμουν. Αυτό συνεχίστηκε για περίπου δύο χρόνια. Κάθε φορά που δεν ικανοποιούσα κάποιον πελάτη ή αντιστεκόμουν σε κάτι ακολουθούσε ξύλο. Κάποια στιγμή ένας πελάτης, όταν του είπα την ιστορία μου, θέλησε να με βοηθήσει. Μου είπε που είναι το Αστυνομικό Τμήμα και με άφησε να φύγω. Άρπαξα την ευκαιρία και άρχισα να τρέχω χωρίς να πάρω τίποτε μαζί μου. Έφτασα στην Αστυνομία και με τη βοήθεια διερμηνέα τους είπα την ιστορία μου».

Η Σόνια έφτασε σε πολύ άσχημο κατάσταση στον ξενώνα της Α21, του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Με την κατάθεσή της οι διακινητές της καταδικάστηκαν και τιμωρήθηκαν με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η 21χρονη από τη Λιθουανία αποτελεί εξαίρεση, αφού ο φόβος των γυναικών που έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ κλείνει τα στόματα. «Δυστυχώς, η εμπορία ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα, που λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι τόπος διέλευσης και προορισμού των θυμάτων. Αυτό σημαίνει πως πολλά θύματα περνούν από την Ελλάδα με προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ένα μεγάλο μέρος από αυτά μένουν εδώ παγιδευμένα στη δουλεία, εξαναγκασμένα στη σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση. Κάποιοι έχουν έρθει με τη υπόσχεση εργασίας στην Ελλάδα και έχουν ξοδέψει όλη τους την περιουσία για τα έξοδα του ταξιδιού. Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όταν φτάνουν στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που τους είχαν υποσχεθεί και ξαφνικά το όνειρο γίνεται εφιάλτης». Δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Φίλιπ Χίλντγααρντ, διευθυντής της Α21 στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Α21, που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων από το 2008, δραστηριοποιείται σε 10 χώρες παγκοσμίως και στην Ελλάδα διατηρεί δύο ξενώνες όπου φιλοξενεί θύματα τράφικινγκ, στα οποία προσφέρουν προστασία ενώ στοχεύουν και στην ποινική δίωξη των διακινητών.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 γυναίκες στην ελληνική σεξουαλική βιομηχανία. Κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι, θύματα εμπορίας, διακινούνται στα διεθνή σύνορα. 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παγιδευμένοι στη δουλεία σήμερα.

«Όπως στην ιστορία της Σόνιας, σε ένα συνηθισμένο σενάριο ενός ανθρώπου που έπεσε θύμα εμπορίας υπάρχει η περίοδος κακοποίησης, σεξουαλικής, σωματικής και ψυχολογικής, μέχρι το θύμα να ‘’σπάσει’’, να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί σε αυτό που του ζητήσουν να κάνει και να χάσει κάθε ίχνος από αυτή την κατάσταση. Ο λόγος που το αναφέρω είναι για να καταλάβουμε ότι ο τρόπος ζωής που καταλήγουν να έχουν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων δεν είναι επιλογής τους» σημειώνει ο κ. Χίλντγααρντ.

Σκλάβοι του σεξ και της εργασιακής εκμετάλλευσης

27 εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια παγιδευμένοι στη δουλεία

800.000 θύματα εμπορίας διακινούνται κάθε χρόνο στα διεθνή σύνορα. Από αυτούς μόνο το 1% καταφέρνει να διασωθεί

10.000 γυναίκες υπάρχουν στην ελληνική σεξουαλική βιομηχανία. Από αυτές 1.000 είναι κορίτσια μεταξύ 13-16 ετών

110.000 ευρώ εκτιμάται ότι κερδίζει ετησίως ένας ευρωπαίος διακινητής από κάθε θύμα του

200 τουλάχιστον θύματα trafficking έχει βοηθήσει η διεθνής οργάνωση Α21 στην Ελλάδα στα έξι χρόνια λειτουργίας της

37 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, από τις οποίες οι 11 αφορούσαν εξαναγκασμό σε επαιτεία ή εργασιακή εκμετάλλευση, ερεύνησε το 2013 η ΕΛ.ΑΣ. Διώξεις ασκήθηκαν σε 142 κατηγορούμενους με την υποψία διάπραξης εγκλημάτων σχετιζόμενων με το trafficking και τελικά καταδικάστηκαν 46. Το 2013 οι ελληνικές Αρχές αναγνώρισαν 99 θύματα trafficking, από αυτά τα 30 ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

1109 Η ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ TRAFFICKING

Τον Απρίλιο του 2012 η Α21 ίδρυσε τη Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία λειτουργεί πανελλαδικά σε 24ωρη βάση και στόχος της είναι να δίνει και να δέχεται πληροφορίες για την εμπορία ανθρώπων

Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το άρθρο στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!