1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

A21 | Καταργώντας την αδικία στον 21ο αιώνα


Είναι από αυτές τις εθελοντικές εκστρατείες και καμπάνιες που αδιαφορείς για το τι κρύβεται από πίσω και ποιος πρόκειται να σε εκμεταλλευτεί. Ακούς το αντικείμενό της και αμέσως ψάχνεις στο πρόγραμμά σου για να βρεις ποιες μέρες και ώρες μπορείς να βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς. Όπως λέει και ο τίτλος, η Α21 είναι μια καμπάνια που αφορά την αδικία. Η αδικία μπορεί να φορά όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Εμείς μιλάμε εδώ για την αδικία τη σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταστρατήγηση τους. Πιο συγκεκριμένα, η Α21 εργάζεται μέσα από το τοπικό σύστημα δικαιοσύνης και στο πλευρό οργάνων επιβολής του νόμου για να προσεγγίσει, να σώσει, να στεγάσει και να αποκαταστήσει την υγιή ζωή των θυμάτων.

Και επειδή πολλοί μπορεί να μην έχετε καταλάβει για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε, αναφερόμαστε φυσικά σε μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τις γυναίκες και τους άνδρες που πέφτουν θύματα εμπορίου. Με ξενώνες σε Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία, Ουκρανία, η A21 πολεμά ασταμάτητα για να μειώσει τα νούμερα. Ποια νούμερα; Κάθε 30 δευτερόλεπτα ακόμη ένα άτομο γίνεται θύμα ανθρώπινης εμπορίας. Υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι στον κόσμο σήμερα από κάθε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας παγκόσμια. Άνδρες, γυναίκες, και παιδιά γίνονται αντικείμενα εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας ενάντια στη θέλησή τους. Το 1-2% των θυμάτων διασώζεται, ενώ μόνο ο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται. Τέλος, υπολογίζεται ότι 20.000 γυναίκες και παιδιά διακινούνται από χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λιθουανία στην ελληνική βιομηχανία του σεξ. Συχνά απαγάγονται ή πωλούνται υπό άθλιες συνθήκες από τις οικογένειές τους.

Βέβαια, όλη αυτή η τραγική πραγματικότητα δεν υφίσταται μόνο στη βιομηχανία του σεξ. Τα θύματα εμπορίας μπορούν να υποφέρουν από πολλές μορφές εμπορίας. Εξαναγκαστική δουλειά σε παράνομα εργοστάσια και σπίτια, εξαναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών σε πορνεία, γάμος με σκοπό τη χρήση μιας γυναίκας ως σκλάβα στο σπίτι, επαιτεία στους δρόμους -κυρίως ανάπηροι ή μικρά παιδιά- και τέλος εμπορία οργάνων. Μπορεί ορισμένα από αυτά να ακούγονται άκρως απάνθρωπα, τρομακτικά και βγαλμένα από ταινίες, ωστόσο είναι αληθινά. Και εκεί έρχεται η Α21 να δώσει ένα τέλος σε όλη αυτήν την κατάσταση ή έστω να μειώσει την εμφάνιση των παραπάνω φαινομένων.

Ο αγώνας της είναι διαρκής και αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της εμπορίας ανθρώπων με διάφορους τρόπους προκειμένου να δει την αδικία να καταργείται και να φέρει την παγκόσμια ελευθερία. Η ομάδα της Α21 παρέχει ενημέρωση σε σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς, και με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύει και εξοπλίζει τους ενδιαφερομένους σχετικά με τους κινδύνους της εμπορίας και για το πώς να μην πέφτουν θύματα απάτης. Επομένως, η πρόληψη είναι ένα από τα όπλα της.

Όπως προείπαμε, η Α21 είναι μια καμπάνια η οποία παρέχει και ξενώνες στα διασωθέντα θύματα της εμπορίας. Δεν πρόκειται για μέρη που τα άτομα έχουν απλώς σίτιση, κάθονται και κοιμούνται. Είναι ασφαλή μέρη στα οποία τα θύματα θα βρουν υποστηρικτές, βοήθεια από ειδικούς και γενικότερα ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα κάνουν να ξεπεράσουν, να ξεχάσουν, να θεραπευτούν σωματικώς και πνευματικώς από τις πληγές του τραγικού παρελθόντος τους. Στους ξενώνες, δεν μπορεί να μπει και να βοηθήσει ο καθένας, αλλά μόνο άτομα τα οποία έχουν περάσει από κάποιον έλεγχο μητρώου κ.λπ. Εκεί, τα θύματα μένουν για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να μάθουν να στέκονται μόνοι τους στα πόδια τους, παρέχοντάς τους φυσικά τα απαραίτητα. Το μυστικό είναι πρώτα από όλα να τους δείξουν σεβασμό και να τους δώσουν την αξία που είχαν χάσει.

Η Α21 διαθέτει και νομική ομάδα που δουλεύει για την ενοχοποίηση και δίωξη των διακινητών, όπως επίσης και για την ενδυνάμωση των νομικών διαδικασιών απέναντι στην εμπορία ανθρώπων. Επίσης, παρέχουν νομική συμβουλευτική στα θύματα που βρίσκονται στη φροντίδα τους και τις εκπροσωπούν στη διάρκεια δικαστικών ενεργειών.

Όλα αυτά, ωστόσο, θα ήταν λίγο-πολύ αδύνατα εάν η Α21 δεν είχε τη στήριξη και τη συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις. Ο κύριος συνεργάτης είναι η 1109, η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων, η οποία παραμένει ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο. Οι άμεσα παρεχόμενες υπηρεσίες της είναι η λήψη πληροφοριών υπόπτων περιστατικών, η οργάνωση πληροφοριών, η υποβολή καταγγελιών, η τηλεμετάφραση σε 170 γλώσσες και η διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων, ενώ στη συνέχεια προχωρά στις υπηρεσίες που παρέχει και η Α21, πάντα σε συνεργασία μαζί της.

Γνωστή ως κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα, καθώς αποτελεί δίοδο εισόδου των θυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε αυτό. Γίνε και εσύ εθελοντής και μάθε πώς μπορείς να πάρεις μέρος στην καταπολέμηση αυτής της αδικίας. Αν δεις κάτι ύποπτο, κάλεσε αμέσως 1109. Επισκέψου την ιστοσελίδα της Α21 a21.gr ή γράψε τους στο info@a21.gr για να δεις με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις.

Αναδημοσίευση από pacific.jour.auth.gr





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!