1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

«Να σπάσουν τα ταμπού και να μιλήσουμε για το σεξ-τράφικινγκ»

Πόσο κοστίζει ένας βιασμός γυναίκας, παιδιού, άνδρα; Ποιος τον διαπράττει; Άνθρωποι που ζουν δίπλα μας, μπορεί και στην οικογένειά μας. Συγκάλυψη. Κανείς δεν μιλάει για αυτό το έγκλημα.


Το διήμερο με τίτλο «Stop sex trafficking» που διοργανώνει ο δήμος Ζωγράφου και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 28-29 Νοεμβρίου στο Σινέ Αλέκα στου Ζωγράφου προσπαθεί να ρίξει φως στον απάνθρωπο κόσμο του σεξ-τράφικινγκ, της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, και έτσι να «σπάσει τα ταμπού» μιλώντας για τους πελάτες και τα θύματα μιας από τις πιο κερδοφόρες, αλλά και πιο σκοτεινές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπορία ανθρώπων, περισσότερο ως χώρα διέλευσης, αλλά και προορισμού τελικά, καθότι αρκετοί είναι οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται και οδηγούνται στα κυκλώματα του σωματεμπορίου στη χώρα μας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δάφνη Σκαλιώνη, δημοσιογράφος και μέλος της Ομάδας «Όνειρο» που θα παρουσιάσει μια παράσταση-ντοκιμαντέρ στο διήμερο με υλικό από πραγματικές μαρτυρίες θυμάτων.

«Τα θύματα του σεξ τράφικινγκ δεν είναι εύκολο να μετρηθούν. Οι αριθμοί που έχουμε είναι μόνο ενδεικτικοί», υπογραμμίζει η κ. Σκαλιώνη. Τα τελευταία τρία χρόνια τα στοιχεία της Ιντερπόλ δεν έχουν ανανεωθεί. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα ελλιπή δεδομένα, 20.000 γυναίκες απασχολούνται στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα, εκ των οποίων 1.000 είναι κορίτσια μεταξύ 13 και 15 χρονών! Σε παγκόσμιο επίπεδο, 27 εκατομμύρια άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) εμπλέκονται στο τράφικινγκ, και λιγότερο από το 2% των θυμάτων καταφέρνει να ξεφύγει.

Στην Ευρώπη, ένας στους 100.000 σωματέμπορους καταδικάζεται, οπότε το ρίσκο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το κέρδος. Ένας σωματέμπορας μπορεί να βγάλει από κάθε γυναίκα έως 124.000 ευρώ το μήνα, με τους πελάτες να πληρώνουν από 5 έως και 15 ευρώ για κάθε συνεύρεση.

«Αν για τις γυναίκες υπάρχει μια, έστω και πλασματική, εικόνα, οι άνδρες-θύματα είναι σαν να είναι ανύπαρκτοι, δεν έχει γίνει ποτέ καταγραφή ή κάποια κίνηση προστασίας τους από την Πολιτεία», εξηγεί ο Κωνσταντής Καμπουράκης, πρόεδρος της ΜΚΟ ActUp. Στέκια και δρόμοι όπου ανθεί το εμπόριο ανδρών στην Αθήνα υπάρχουν, όπως και μπαρ με καταλόγους με φωτογραφίες νεαρών ανδρών, τα οποία αλλάζουν μέρος κάθε δυο τρεις μήνες. Η οργάνωση της ActUp, προσεγγίζει συχνά θύματα του τράφικινγκ, λειτουργώντας ως «γέφυρα βοήθειας» με δομές υγείας.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και κρατικού σχεδιασμού, έκλεισαν όλοι οι ξενώνες για θύματα τράφικινγκ που λειτουργούσαν στη χώρα μας, εκτός από αυτόν της οργάνωσης Α21 στη Θεσσαλονίκη, περιγράφουν η κ. Σκαλιώνη και ο κ. Καμπουράκης. Επίσης υπάρχει και ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, αλλά ο αριθμός των γυναικών θυμάτων τράφικινγκ είναι πολύ μικρός.

Μια σημαντική παγκόσμια καινοτομία, ο πρώτος ξενώνας για άνδρες-θύματα στον κόσμο ιδρύθηκε από την ActUp στην Αθήνα, αλλά έκλεισε το 2009 και από τότε δεν δημιουργήθηκε κάτι ανάλογο.

To Τμήμα Καταπολέμησης Τράφικιγκ της αστυνομίας ήταν από τις καλύτερες και πιο αδιάφθορες μονάδες, αναφέρει η κ. Σκαλιώνη. Λόγω κρίσης συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Ηθών. Πια δουλεύουν συνολικά 20 αστυνομικοί, οι οποίοι ελέγχουν και τα 1.000 πορνεία, εκ των οποίων το 99% είναι παράνομα.

Αναδημοσίευση από ethnos.gr (26/11/2015)





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το άρθρο στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!